Ozon lamper

 

Jeg har i dag fået denne abe lampe – en gave fra min mand. Er der nogen der ved noget om disse lamper med lys i – jeg mener at huske nogle kunne man også komme duft i. Ozon lampe hedder disse lamper.

Jeg lægger nogle billeder ind – som jeg har fundet på nettet ad disse OZON lamper.

Historien om Orzon lamperne

Ozonlamper eller røglamper er en reminiscens fra tiden mellem 1880-1960 sådan cirka. Disse lamper har en særlig anvendelse, nemlig af overdøve eller fjerne den grimme luft af røg primært fra tobak.

Metoden er ens i alle typer lamper, og går ud på at tilfører en væske som så ved hjælp af varme fordamper og tilføre omgivelserne en duft eller en neutralisering af tobakrøgens lugt.

De kan have alle tænkelige, former og de er oftest lavet af alabast eller porcelæn, men kan ses i både træ, gips, forskellige metaller, mv.

Vi koncentrerer os mest om de tyske ozonlamper, disse er af porcelæn, og har som regel et figurativt udtryk som dyr, huse, skibe, mennesker osv. alle har de et lille kammer hvor i man hælder nogle få dråber af ozon’en eller anden duft stof i, væsken opvarmes så af en elektrisk pære.

Denne opvarmnings type giver lamperene en ekstra funktion som belysning som dog mest er til hygge, og dekoration.

Ozonlamper. Navnet er har udspring i en fabrik som hovedsagelig beskæftiget sig med produktion af disse Ozonlamper Firmaet hed. Aerozol, de markedsførte en røg neutraliserende væske til disse lamper som de kaldte Ozon, deraf navnet, ozon er siden blevet produceret af flere, og kunne købes på apoteket. Den sidste flaske, mig bekendt, blev solgt fra svane apoteket i København i 1989.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Go to top